Expresia Libera

vina

Distribuie

Relația cu vina în viața unui copil/adult crescut în mediu disfuncțional este una de la șef la subaltern: vina este în control, vina știe mai bine decât mine. Și de aici e simplu și clar că eu nu mai exist, există doar EA – VINA; această unealtă a fost folosită cu măiestrie în viețile noastre de abuzatorii noștri, fie ei părinți, prieteni, rude, colegi, parteneri de viață iar în momentul în care pășești dincolo ( a se citi aici – „te trezești”) vezi cu claritate această tactică folosită de cei din jur. Astfel te-au ținut prins, în ghearele vinii, și astfel ai făcut ceea ce nu te reprezintă, astfel ai rămas într-un loc de muncă cu un șef toxic și disfuncțional sau colegi asemenea lui pentru că, într-un mod inconștient, ai crezut în orice moment că „este vina mea”, „trebuie să fi făcut eu ceva greșit” deși adevărul din interiorul tău șoptea, de-abia auzit, că tu ai făcut cât de bine ai putut, că șeful ăla care urlă de dimineață încontinuu sigur n-are toate țiglele pe casă, dar nu, acea voce era prea slabă în fața uriașei și atotștiutoarei vini.

Am dreptul să spun „nu” fără să mă simt vinovată, am dreptul să iau o pauză, am dreptul să nu mă angajez în această treabă care nu îmi place, care nu mă reprezintă pentru că vina nu mai e o normă în viața mea, nu mai e o regulă. Mă simt bine și confortabil când spun „nu”, mă simt bine și confortabil când greșesc pentru că astfel învăț, mă simt bine și confortabil când rudele sunt indignate că nu mă prezint la raportul săptămânal pentru a-mi primi porția de toxicitate (de orice fel ar fi ea) și încearcă să folosească vina pentru a mă prinde („nu ești o soră/fiică iubitoare și mama/tata au făcut tensiune că nu ai fost aici cu noi, așa cum obișnuiai”).

Mă simt bine când rup norma!  De ce? Pentru că îmi cunosc adevărul și aleg să fiu acolo pentru el, nu îl mai neg pentru a primi aprobare, validare, acceptare, iubire pentru că toate acestea se află deja în interiorul meu și pentru că, astfel, oameni sănătoși și autentici vin să facă parte din viața mea nouă.

Astfel aleg să mă bucur!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide conversatia