Expresia Libera

primii piloni

Distribuie

Prima mișcare în vindecarea din codependență și cea mai importantă este să nu mai cauți validare din exterior. Ceea ce faci și ești e îndeajuns. Punct.

Chiar dacă pare scarry, asta este salvarea: observă-ți mecanismele din interior – gândurile, starea – care te determină să faci ceva pentru cineva, să te comporți, să fii într-un mod anume. Stop, nu mai fă asta! Delimitează-ți teritoriul, impune limite chiar dacă ți se pare că sunt deplasate, fă-o ca exercițiu pur și doar spre distracția de a face ceva diferit de ceea ce ai fost învățat. Nu ești dator nimănui, nu tre’ să faci nimic pentru nimeni decât dacă vrei asta, fără a urmări inconștient nicio recompensă. Nu trebuie să fii prezent lângă toate rudele problematice, de fiecare dată, nu trebuie să sari în ajutorul tuturor vecinilor când se mută, nu trebuie să te oferi ca voluntar la toate activitățile de la școală/comunitate/biserică, nu trebuie să îți ții casa și copiii lună de curățenie, nu trebuie să ai trei feluri de mâncare plus desert la fiecare masă, nu trebuie să ai cea mai îngrijită curte din zonă, nu trebuie să le faci pe toate perfect (corpul perfect, hainele perfecte, coafura perfectă, copiii perfecți). Întreabă-te de ce faci toate astea! Observă-ți interiorul!

Societatea noastră este clădită pe codependență, dar despre asta în alt articol…

Exprimă-te pe tine însuți așa cum ești, e îndeajuns!

Când crești într-o familie disfuncțională emoțional înveți niște tipare nesănătoase de raportare la cei din jur: nu exiști decât dacă faci și ești ceea ce se așteaptă de la tine, nu îți exprimi stările interioare pt că nu dă bine, nu poți să plângi, să îți exprimi furia, teama; ai avut parte de traumele tale și creierul tău crede că nu exiști decât prin ceilalți, prin aprobarea și recunoașterea lor. Creierul tău a învățat să pună lumea toată înaintea ta. Iar asta are un nume: codependență (de dragul denumirii) – dependența de a face pe plac celorlalți pentru a simți că exiști.

Nu e vina ta. Abilitatea de a-ți observa interiorul și decizia de a nu mai căuta validare externă sunt pilonii noului TU.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide conversatia