Expresia Libera

pasul 2

Distribuie

„Am ajuns să credem că doar o putere superioară nouă înșine ne mai poate reda sănătatea”

Întreținerea comportamentelor codependente și manifestarea lor înseamnă suferință, falsitate, iluzie, boală.

Trecând de pasul 1 al recuperării, pasul 2 presupune acceptarea puterii superioare, să conștientizez că deasupra a toate este această forță, energie divină, eternă, pe care o simt și care nu poate fi numită. Probabil termenul de Dumnezeu înseamnă pentru unii, ca și pentru mine, un bătrân cu părul alb foarte sever și care pedepsește, moștenirea religiei catolice/așa mi-a fost tradus mie Dumnezeu în copilărie, dar în pasul 2 al recuperării este vorba de ceva mai presus de maparea egotică de care am avut parte prin contactul cu mediul disfuncțional. Este vorba de acea parte din noi care poate observa tiparul, disfuncția, automatismul și se poate dezidentifica. E puterea superioara, conștiința.

În continuare este traducerea (mea) exercitiilor pentru pasul 2:

CoDA – Tulsa – Melody Beattie „Codependents Guide to the 12 Steps”

STEP 2 „…come to believe that a power greater than ourselves could restore us to sanity…”

  1. Care sunt activitățile care îți dau speranță și te ajută să crezi că totul este și va fi ok? Să participi la întâlniri? Să vorbești cu oamenii aflați în recuperare? Să citești literatura de specialitate? Numește-le pe acelea care te-au ajutat mai mult…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
  2. Cum s-a schimbat percepția/ideile tale despre ce înseamnă să fii recuperat/însănătoșit?…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….Așteptările tale privind recuperarea s-au schimbat? Cum?………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..Ce așteptări diferite ai acum față de recuperarea ta în comparație cu așteptările de la începutul recuperării?…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
  3. Cum poți defini această Putere superioară ție, în acest moment?…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………Consideri că acestei Puteri îi pasă de tine? De unde știi asta?…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
  4. Ce plan rezonabil de autoîngrijire crezi că te-ar ajuta să crezi în recuperarea ta?…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….Ce îți dă speranță?………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..Ce te ajută să crezi că va fi bine?……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….Numește ce te-a ajutat până acum……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
  5. Ce li s-a întâmplat celorlalți aflați în recuperare și vrei să experimentezi și tu?……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………Crezi că e posibil? Cum? De ce?……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
  6. Fă o listă cu toate domeniile din viața ta în care vrei să ai parte de recuperare/însănătoșire. Obiectivele tale sunt eficiente dacă se referă la recuperarea ta mai degrabă decât a celor din jurul tău.

Pe mine mă ajută să fac aceste exerciții în tihnă, să dau timp răspunsurilor să iasă la suprafață și depinde de fiecare cât durează lucrul unui pas. De asemenea, trecere de la un pas la altul nu e liniară, crescătoare, te poți reîntoarce în fiecare moment la primul pas, când observi apariția unui comportament codependent și conștientizezi că mintea/egoul nu are niciun control asupra lor, că fac parte din disfuncție și ce te poate ajuta este Puterea superioară, observarea și dezidentificarea: tiparele, reacțiile sunt acolo iar eu sunt aici, le observ și le accept că sunt.

În paralel cu lucrul pe pași, citesc în această perioadă „Codependent no more – Workbook” și „Beyond Codependency„ de Melody Beattie; în worbook sunt alte tipuri de exerciții/activități super faine, de introspecție.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide conversatia