Expresia Libera

nevoia de abandon

Distribuie

Până recent nu am putut vedea cum nevoia de abandon creează și menține în viața mea relații cu persoane „inaccesibile” emoțional. Zilele acestea am putut vedea picioarele caracatiței „nevoia de abandon” care se învârte încă acolo în adâncurile subconștientului…

Cum facem asta? sau mai ales De ce facem asta? De ce cultivăm relații cu persoane care nu pot fi acolo lângă noi, care prinși în mrejele propriei inconștiențe, ne abandonează emoțional?  Motivul e mult prea clar și se reduce tot la o perioadă anumită din viața fiecăruia, când am trecut prin traume /perioade dificile și cei din jur, care ar fi trebuit să fie prezenți emoțional pentru noi (părinți/parteneri/prieteni), nu au putut face acest lucru iar noi am învățat că acesta este „normalul” și continuăm să ne recreăm același mediu „dureros” dar cunoscut. Mintea face acest lucru pentru că aceasta este obișnuința, familiarul – mintea înseamă obicei, pattern, ce cunosc bine, chiar dacă e dureros; funcția minții este să revină la forma inițială, la ce știe, iar atunci când în viața noastră ne-am simțit abandonați, fără să digerăm trauma, mintea preia controlul.

Cum pot ieși din tipar?

Vindecarea de o traumă se produce când noi înșine încetăm să mai jucăm rolul persecutorului din trecutul nostru în momentul acum.

Să înțeleg că nimeni și nimic nu poate să mă facă pe mine să mă simt abandonată dacă eu nu permit asta; că nu „trebuie” nimeni să facă ceva anume pt mine pentru că nu toată lumea e capabilă să fie prezentă emoțional pentru copilul/partenerul/ prietenul său în momentele dificile.

Să accept acest lucru: aceasta este realitatea lumii în care trăim.

Să fiu conștientă de emoțiile pe care le simt în raport cu acea situație.

Să  îmi exprim și să îmi asum clar limitele personale.

Și atunci când noi vom înceta să ne mai abandonăm înaintea celorlalți – „aceasta sunt și acestea îmi sunt granițele” – acele persoane inaccesibile emoțional ori se vor schimba ori vor pleca din viața noastră. Să fie oare atât de simplu? Da, este!

 

 

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide conversatia