Expresia Libera

momente de bucurie zilnică

Distribuie

Luna aceasta am drept practică exersarea obiceiului de a insera momente de bucurie în programul zilnic; această practică pentru copilul adult este una care necesită multă atenție și energie. Nu e ceva firesc.

Cei care au crescut în frică sunt hipervigilenți permanent, simțurile le sunt acutizate, exacerbate iar relaxarea, bucuria sunt stări necunoscute sau mai puțin practicate. Fiind obișnuit să monitorizezi permanent exteriorul pentru a te asigura că ești în sigranță, îți rămâne prea puțin timp și energie pentru a te mai bucura. Inevitabil, instinctual atunci când am fost copii  ne-am creat bucurie și momente de joacă de fiecare dată când  era posibil dar, mai târziu, adultului care devenim îi este greu să se bucure. Ca să te poți bucura ai nevoie de credință: credința că totul va fi ok, că vei fi în siguranță, că bucuria este sănătoasă, că nu se sfârșește lumea dacă îți acorzi câteva momente pentru tine.

Ceea ce ne bucură este diferit de la unul la altul: pentru cineva poate fi o prăjitură făcută în casă, pentru alții poate fi o plimbare prin parc sau o înghețată, poate fi joaca cu un bebeluș sau un animal de companie, poate fi dansul, pictura, grădinăritul, orice chestie care ne dă o senzație de confort și starea aceea în care uiți cât timp a trecut, când ești scufundat total în ceea ce faci. Recuperarea presupune acest lucru: să ne bucurăm, să ne jucăm.

Cum fac eu acest lucru: simplu – la un moment dat din zi mă întreb „Ce ți-ar plăcea să faci acum, Lăcrămioara?” iar răspunsul diferă de la o zi la alta; aleg să fac o plimbare prin pădure, să grădinăresc, să stau întinsă pe iarbă și să privesc cerul :)), să mă plimb cu bicicleta sau ce se ridică din interior. Primesc și mă strădui să îmi ofer.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide conversatia