Expresia Libera

măști

Distribuie

Am văzut zilele acestea filmul „Îmblânzitorul de vânt”, bazat pe o poveste adevărată, din zilele noastre…în acest film sunt două scene de înmormântare într-un sătuc din Africa, unde apare un grup de mascați care dansează pentru cei care rămân în urmă; nu cunosc semnificația acestui ritual dar aceste scene din film m-au dus la ideea că noi, oamenii, trăim cu măștile pe față; nu suntem autentici cu cei de lângă noi dar nu suntem autentici nici față de noi înșine și facem aceasta, cel puțin eu, din frica de suferință. Nu te poți expune oricând celor din jur pentru că ți-o poți lua și fiecare avem cel puțin o amintire de acest fel.

Și pentru că aici vb despre codependență/dependență, fac conexiunea cu cele de mai sus și cu memoria mea și ajung la următoarea idee: pentru mulți dintre noi e mult prea dureros să își dea masca jos, chiar dacă purtarea măștii este tot dureroasă, dar nu atât încât să depășească frica de durerea imaginată.

Privesc în jur și văd măști, multe măști ale unor oameni care suferă dar fac asta în continuare pentru că, conduita socială o impune…despre traume nu se discută, despre a fi autentic și a afirma „și eu mă simt așa…și eu am trăit sau trăiesc asta” nu e cazul meu…. și tocmai în acest punct ne rupem unul de altul și ne ascundem în spatele măștii. Ne-am identificat prea mult cu masca și din ce în ce mai puțin cu adevărul din spatele măștii. Tindem și afișăm pe podium imaginea perfecțiunii, a măștii plină de fals și putred însă unii dintre noi am ajuns la un punct în care ne dăm masca jos și libertatea și lumina pe care o vedem sunt incomparabil mai frumoase decât masca. Dr. Gabor Mate, în interviu cu Russell Brand, spune că cei mai traumatizați oameni conduc omenirea în aceste vremuri, oameni care își țin în continuare masca perfecțiunii pe față și nu își asumă interiorul, așa cum este el…pentru că am uitat cine suntem…nu suntem experiența, trauma, starea, gândurile.

Buddha a afirmat că suferința apare atunci când uităm cine suntem cu adevărat – iluzia sinelui – și asta nu e un eșec, face parte din procesul de evoluție, ne-am identificat cu masca dar vine un moment în viața fiecăruia când masca trebuie să cadă, să nu ignorăm acest moment pentru că altfel „cei care continuă să se agațe de vechile lor tipare vor avea parte de o durere, violență, confuzie și nebunie din ce în ce mai mari” – Eckhart Tolle.

Omenirea a ajuns la acest punct acum, cu toate ce se întâmplă în întreaga lume…depinde de fiecare dintre noi dacă facem pasul.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide conversatia