Expresia Libera

cum ne sabotează trecutul

Distribuie

A ne dori să ieșim dintr-o situație dificilă și a o face, fizic vorbind, nu e totuna cu a ne elibera de trecut. Acesta rămâne în noi până când îi înțelegem mecanismele, dinamica, lecția. Se întâmplă să ne învârtim în cerc, să avem parte de aceleași experiențe, stări și gânduri care ne țin blocați într-o situație neplăcută și totuși să nu putem ieși. Declarativ e destul de simplu: uită trecutul, lasă-l, treci peste ..când, de fapt, trebuie să trecem prin, ca să ne eliberăm. Din  moment ce ni se întâmplă cam aceleași lucruri în care doar decorul e diferit, e clar că suntem blocați în trecut. Și ce este trecutul?

Trecutul e tot ceea ce nu mai este acum, alături de toată inconștiența noastră și a celor din jur. Trecutul este tot ce este fals în noi, sunt toate momentele în care nu am fost întregi. Și astfel totul vine aici și acum pentru a ne mai da o șansă, pentru a înțelege că suntem îndeajuns, că suntem întregi. Când mă caut pe mine în ceilalți, când aștept (tot ceea ce eu nu am învățat că sunt) să îmi ofere ceilalți, când uit că sunt îndeajuns, când mă agăț de ce e în afară și am așteptări atunci mă duc în trecut.

Trecutul ne sabotează astăzi doar dacă noi uităm cine suntem și cădem în tiparele vechi, altfel nu are nicio putere, e o pulbere în vânt. Asta nu înseamnă că e  ușor să facem față trecutului – e teribil de greu – însă e simplu, foarte simplu. Este nevoie doar să știm cine suntem, cu adevărat, în fiecare clipă.  Pe mine mă ajută enorm să spun „eu nu sunt asta, eu nu sunt reacțiile, gândurile, stările, emoțiile…astea sunt condiționări, așa a fost învățată mintea să funcționeze, asta a văzut” și astfel, am o șansă să fiu, să acționez, să răspund din eu, cea întreagă, cea care nu caută să obțină ceva de la ceilalți, cea care nu așteaptă ca cei din jur să fie cum vreau, cum îmi place sau nu mie, cea care știe că este îndeajuns.

Să ne păstrăm pe această linie este o muncă continuă, care cere atenție deplină, vigilență. Să nu uităm cine suntem și astfel trecutul nu poate avea nicio putere.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide conversatia