Expresia Libera

capul în nisip…

Distribuie

Când suntem inconștienți (asta însemnând aici că nu suntem conștienți de natura noastră adevărată) nu știm că suntem inconștienți, logic, nu? :)) credem că suntem conștienți dar, de fapt, nu suntem! Părem niște struți care își îngroapă capul în nisip pentru a se ascunde.

Când apare o crăpătură în carapacea egoului, mai avem o șansă, pentru că astfel putem vedea dincolo de inconștiență, putem vedea dincolo de iluzie. Până atunci…nu știm, nu știm cine suntem, nu știm ce ni se întâmplă, de ce ni se întâmplă, o punem pe seama norocului sau ghinionului, pe seama sorții…suntem victime.

Putem învăța să știm?

Putem face alegerea asta conștient, oare? putem începe lucrul cu noi înșine fără a trece prin suferință, putem lumina întunericul din alegere conștientă?

Nu știu…nu cred.

Pentru mine nu a fost așa, a fost nevoie de suferință ca să intru pe această cale, am ajuns să obosesc de atâta suferință. Dar a fost nevoie doar de o mică crăpătură care s-a tot lărgit și lărgit până când lumina a putut pătrunde mai mult. Până atunci nu am știut, nu am știut că e posibil să trăiesc frumos fără a controla și a-mi impune voința asupra situațiilor exterioare, nu am știut că viața e minunată și merită trăită, luam tot ce venea către mine ca pe o problemă de rezolvat.

Am fost în iluzie și sunt și acum, în nuanțe mai deschise, mai light, cred, pentru că încep să văd prin vălul codependenței că tot ceea ce eu credeam că e bine și normal de făcut nu e ceea ce vrea Dzeu de la mine, nu e ceea ce eu am de făcut aici. Și, frate, tare aiurea am înțeles multe chestii.

Putem să fim orbiți de vălul codependenței în multiple moduri și să avem un raționament profund moral la suprafață. De ex:

… cum să îmi părăsesc soțul/soția dependent(ă)/paranoic(ă)/ipohondr(ă)/obsesiv-compulsiv(ă)? – Dzeu ne-a unit pe vecie; cum să tai legăturile cu părinții abuzivi (fizic, emoțional) – Dzeu zice să îi cinstești ; cum să nu îmi ajut prietenul când îmi cere bani împrumut a nu știu câta oară, pentru că pe ai lui i-a pierdut la jocuri/cumpărături neesențiale/vacanțe pe care nu și le permite etc – Dzeu zice să ne iubim aproapele; cum să îi închid telefonul celei mai bune prietene/fratelui/surorii care mă sună de fiecare dată în miez de noapte să îmi povestească despre problemele ei/lui în relație – va zice că sunt egoistă și eu vreau să fiu Maica Tereza pentru toată lumea…dar dacă privim mai îndeaproape, oare așa e? Care e adevărata motivație care stă în spatele acestor atitudini față de cei din jur?

…oare cred eu cu adevărat că Dzeu ne-a unit pe vecie sau folosesc scuza asta pentru că mi-e frică de singurătate sau pentru că în comparație cu soțul/soția dependentă/cu probleme eu primesc toate laudele și aprecierile celor din jur (uită-te la el ce om bun și harnic e și ea…ea e o nenorocită); oare Dzeu zice să cinstim inconștienta, întunericul părinților noștri sau noi vrem să avem o imagine de fiu bun, deosebit și acceptăm toate formele de abuz din partea părinților, doar pentru a păstra imaginea de sine și a nu ne lăsa părinții să dea piept cu consecințele acțiunilor lor abuzive; oare îmi ajut prietenul împrumutându-i bani mereu sau, de fapt, îl țin blocat în aceleași comportamente dependente pentru că nu vreau să fiu singur, vreau să mă simt util, vreau să mă simt superior; vreau eu să stau trează nopți la rând/să fiu Maica Tereza pentru toți și să ascult nesfârșitele plângeri ale celor din jur sau am nevoie de ceilalți pentru a-mi întări o imagine de sine bombastică/pentru a-mi întări egoul/pentru a simți că sunt un om bun?

Nu știu…doar mă întreb, pentru că mintea omenească e teribil de întortocheată și magnifică! Doar întorcându-ne în interior putem afla răspunsul. Care e motivația adevărată din spatele acțiunilor mele? Dacă îți pui întrebarea vine și răspunsul!

Și acolo stă diferența dintre codependență și actiunea constienta, sănătoasă deși, din exterior, e același comportament. Cert e că nu ne putem păcăli la nesfârșit. Vine o vreme când masca cade, din variate motive și atunci și doar atunci începem să creștem.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide conversatia